Casa "Pop Simion"
Construcţia care adăposteşte astăzi Sediul Primăriei şi al Consiliului Local al Oraşului Vişeu De Sus, era fosta administraţie a moşilor lui Pop Simion, şi datează de la începutul secolului al XX-lea. Citeşte mai departe
Despre Vişeu de Sus
Oraşul Vișeu de Sus este situat în nord-estul județului Maramureș, în Depresiunea Maramureșului, la confluența dintre Valea Vișeului și Valea Vaserului. Prima mențiune documentară a localității apare în lucrarea "Diplome maramureșene din sec. XIV-XV", de Ioan Mihaly de Apsa, 1900, sub forma... Citeşte mai departe
Parcul Naţional Munţii Maramureşului
Situat in nord-estul județului Maramureș, Parcul Natural Munții Maramureșului are o suprafață de 148.850 ha și este cel mai mare parc natural din România. Partea centrală și cea mai inaltă a lanțului muntos traversează parcul de la nord-vest la sud-est și cuprinde cele mai reprezentative vârfuri:... Citeşte mai departe
Valea Vaserului
Cel mai valoros obiectiv natural din zona Vişeu de Sus este Valea Vaserului care se remarcă prin existența Mocăniței (trenul cu aburi), locația principală de atracție a turiștilor, cu o tradiţie a turismul în această zonă datând încă din secolul XX. Citeşte mai departe
Mocănița de pe Valea Vaserului
Începând cu anul 1932, Calea Ferată Foresteră Vișeu de Sus funcționează aproape fără întrerupere, fiind ultima de acest gen din Europa care mai este încă folosită pentru transportul lemnului. Din anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turiști. Sezonul începe primăvara... Citeşte mai departe
Vişeu de Sus - Croissy sur Seine
Mai multe informaţii

Trenul campionilor, 12-19 iulie 2015

Trenul campionilor, 12-19 iulie 2015
Sub genericul TRENUL CAMPIONILOR, Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus şi Asociaţia "Vasile Tomoiagă" organizează, în perioada 12-19 iulie 2015, o serie de evenimente culturale, sportive, turistice, în cadrul Proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus-Croissy sur Seine (Franţa).

Proiectul de cooperare descentralizată Vişeu de Sus-Croissy sur Seine a luat fiinţă în toamna anului 2012, la iniţiativa campionului mondial la canotaj Vasile TOMOIAGĂ, cetăţean de onoare al oraşului Vişeu de Sus, căruia i s-au alăturat în acest demers Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, Liga Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa, Asociaţia "Croissy sans Frontières", Asociaţia "Vasile Tomoiagă" şi Clubul Antreprenorilor Români din Străinătate.

Scopul proiectului este acela de a promova valorile zonei Vişeului şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea şi accesibilitatea culturii româneşti, în general şi maramureşene, în special, pe pieţele culturale internaţionale, prin promovarea Vişeului, ca exponent al Maramureşului istoric.

Oraşul Croissy sur Seine este unul dintre leagănele Impresionismului mondial, localizat în inima Ţării impresionismului. A găzduit, în decursul secolului al XIX-lea, mari artişti ca: Turner, Corot, Sisley, Morisot şi chiar Monet et Renoir.

Localizarea oraşului Croissy sur Seine

Croissy

Prima fază a proiectului, "Să învăţăm să ne cunoaştem", s-a concretizat în vara anului 2013. În perioada 8-10 iunie 2013, o delegaţie a oraşului Vişeu de Sus, condusă de primarul Vasile COMAN, a participat la manifestările organizate în oraşul de pe malul Senei.

Sâmbătă, 8 iunie, a avut loc inaugurarea oficială a castelului Chanorier, care şi-a redeschis porţile după o lungă perioadă de renovare. Delegaţia Vişeului de Sus, alături de înalte oficialităţi ale statului francez, a fost invitată la eveniment. De asemenea, din partea statului român a fost prezentă doamna ministru secretar de stat Carmen TOCALĂ (Ministerul Tineretului şi Sporului), care a onorat invitaţia lansată de Vasile TOMOIAGĂ, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Paris şi ai Institutului Cultural Român.

Reprezentanţi de seamă ai românilor din Franţa au venit să-i susţină pe vişeuani, în urma promovării pe care Alexandru Urdaş şi LSRS Franţa au făcut-o evenimentului: academicianul Cicerone ROTARU, cetăţean de onoare al Vişeului, membru al Academiei Franceze, reprezentanţi ai UNESCO şi ai Băncii Europene de Investiţii.

Duminică, 9 iunie 2013, în cadrul sărbătorii „Fête de la Grenouillère », artistul plastic vişeuan Ghertruda ZSEGORA a participat (împreună cu alţi 5 artişti români din diaspora) la Concursul internaţional de pictură impresionistă organizat sub egida OFAJ (Oficiul Franco-German pentru Tineri), alături de pictori germani şi francezi. Evenimentul a fost considerat de OFAJ ca fiind unul dintre cele reprezentative la nivel mondial, pentru a sărbători 50 de ani de la înfiinţare şi 50 de ani de la Tratatul de la Elysée.

În cadrul concursului internaţional au fost acordate cinci premii: Premiul Oraşului, Premiul "Ţării Impresionismului", Premiul Asociaţiei Artistice din Croissy, Premiul "Karin de MARC" şi Premiul Muzeului Grenouillère. Dintre acestea, trei premii au fost câştigate de artişti români.

Artistul plastic vişeuan Ghertruda ZSEGORA a realizat o lucrare de excepţie, în manieră impresionistă, care a convins juriul să o desemneze câştigătoarea premiului Karin de MARC, înmânat de Jony GARNER preşedintele Asociaţiei "Croissy sans frontiere".

A doua etapă s-a desfăşurat la Vişeu de Sus în perioada 17-22 iulie 2013, când Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social, cu sprijinul domnului Vasile Tomoiagă, au organizat trei evenimente cu impact internaţional: primirea delegaţiei oficiale a oraşului Croissy sur Seine, Tabăra Internaţională de Pictură Impresionism pe Valea Vaserului (cu participarea artiştilor plastici din Franţa, Ucraina şi România) şi campania de informare şi consiliere academică a tinerilor vişeuani asupra oportunităţilor de studii în străinătate de către Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) Filiala Franta, alături de membri ai altor filiale europene, studenţi români de la prestigioase universităţi din lume.

Un număr impresionant de tineri din Vişeu, dar şi alte localităţi ale Maramureşului istoric au arătat un interes deosebit pentru aceste manifestări. Din program au făcut parte reuniuni de lucru între echipa franceză şi cea vişeuană (peste 70 persoane), pe temele deja stabilite în cadrul întâlnirilor din Franţa, în vederea continuării, pe direcţii concrete, a colaborării dintre cele două oraşe.

Etapa a III-a: 14-20 iulie 2014 – Vişeu de Sus

Delegaţia oraşului Croissy sur Seine a fost primită, în mod oficial, de către primarul Vasile Coman, iar pe întreaga durată a şederii lor în România au avut loc întâlniri de lucru, la care au participat, alături de organizatori, tineri vişeuani, reprezentanţi ai Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului, profesori de limba franceză de la Liceul Teoretic "Bogdan Vodă", Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala Franţa.

Unul dintre evenimentele din cadrul proiectului de cooperare este Tabăra Internaţională de Pictură "Impresionism pe Valea Vaserului", aflată la cea de-a doua editie (partener Consiliul Judeţean Maramureş). Artiştii plastici prezenţi au surprins în tablouri frumuseţile Văii Vaserului, dar şi ale oraşului, vişeuanii având pentru prima dată şansa de a-i vedea la lucru. Tabăra s-a încheiat cu un vernisaj al expoziţiei lucrărilor realizate, diplomele fiind decernate de Nicolae Maniu, unul dintre cei mai renumiţi pictori români la nivel mondial. În acelaşi context a fost prezentat proiectul trinaţional (România-Franţa-Germania) "PICTURAMUSICA", ce urma să se desfăşoare la Croissy sur Seine, în perioada 26 noiembrie-6 decembrie. Evenimentul s-a încheiat cu un recital de excepţie al Ansamblului de Muzică Tradiţională « Icoane », condus de maestrul Ioan Bocşa. Din componenţa ansamblului fac parte şi tineri din Vişeu de Sus şi localităţile învecinate.

Vineri, 18.07.2014, a avut loc Conferinţa Inovez, deci exist a dr. ing. Florin Păun, director de inovaţie în Franţa şi economist, creatorul unor noi strategii de inovaţie şi concepte esenţiale pentru creare de valoare prin procesele colaborative (concepte care au completat teoriile a doi laureaţi ai Premiului Nobel (Stiglitz et Sen): Paun, 2013, Springer Encycloperia). Dr. Florin Păun este autorul mai multor publicaţii care au creat o adevărată "comunitate de gândire şi acţiune" capabilă să promoveze o CULTURĂ A INOVAȚIEI în toate domeniile şi la toate nivelele sociale, vizând crearea de valoare împreună. "J’innove, donc je suis! Visionanires du XXIe siècle", dar şi "Tous entre-preneurs! La croissance du XXIe siècle à l’heure entrepreneuriale!" sunt cărţile sale recente, care reunesc personalităţi diverse (oameni de ştiinţă, miniştri, manageri, deputaţi, senatori, etc.), inclusiv celebrii Edgar Morin şi Sir. Nicholas Stern, în jurul noilor sale concepte şi strategii dezvoltate în ultimii 7 ani.

Au fost prezente autorităţi de la nivel naţional şi judeţean, primari din Maramureşul voievodal, oameni de afaceri, economişti, etc.

La conferinţă, dar şi la celelalte evenimente, au fost prezenţi peste 50 de membri ai Ligii Studenţilor Români din Străinătate, veniţi de pe toate meleagurile lumii, care şi-au susţinut la Vişeu şi team-building-ul general, unul dintre cele mai importante reuniuni din timpul anului.

Crosul Vaserul, aflat la prima ediţie, a reunit la start aproape 200 de alergători, veniţi din ţară şi din străinătate. Au participat, alături de cei obişnuiţi deja cu astfel de competiţii, un număr mare de vişeuani (elevi, tineri, dar şi adulţi), membrii delegaţiei franceze, tineri din Liga Studenţilor, membri ai Ansamblului « Icoane », dar şi oameni ce, prin exemplul personal, au vrut să demonstreze importanţa sportului pentru o viaţă sănătoasă. Victor Olsavszky, director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România, arhitectul Sergiu Schmidt şi marele om de ştiinţă Florin Păun, sunt doar câteva dintre numele de rezonanţă prezente.

Startul competiţiei a fost dat de Gabriela Szabo, una dintre cele mai mari atlete ale lumii şi Ministru al Tineretului şi Sportului, alături de campionul mondial Vasile Tomoiagă. La evenimente au participat şi marile campioane Elisabeta Lipă, Andreea Răducan şi Valeria Răcilă, cele din urmă alergând, umăr la umăr, cu iubitorii atletismului.

Sâmbătă seara, mocăniţa de pe Valea Vaserului s-a transformat în trenul campionilor. Nume mari ale sportului românesc şi mondial (Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Valeria Răcilă şi Vasile Tomoiagă) au făcut o incusiune pe Valea Vaserului, împreună cu artişti, oameni de ştiinţă, fiecare în parte campion în domeniul său de activitate.

Etapa a IV-a: 28 noiembrie -7 decembrie 2014 - Festivalul trinaţional PicturaMusica (Croissy sur Seine)

La Croissy sur Seine, manifestările s-au desfăşurat după următorul program:

 • Vineri, 28 noiembrie, ora 19.00, la castel Chanorier, Croissy-sur-Seine - vernisajul expoziţiei de pictură; Acompaniament muzical organizat de Thomas Germain (şcoala din Kusel), Jérôme Boutillier (şcoala de muzică din Croissy sur Seine).


La expoziţia de pictură de la Château Chanorier, alături de artişti francezi şi germani, au participat cu lucrări marii artişti români Nicolae Maniu, Valentin Muste şi artistul plastic vişeuan: Ghertruda Zsegora.

 • Sâmbătă, 29 noiembrie, ora 18.30: spectacol folcloric susţinut de trupa franceză Pastres et Pastretos şi ansamblul folcloric Maramureşul al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, alături de interpreţi de excepţie ai folclorului maramureşean: Grupul Iza, Ana Maria Tomoiagă şi Bogdan Bizău (spectacol organizat de Anuţa Pop – Director Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus).
 • Duminică, 30 noiembrie – recital de colinde susţinut de Ana Maria Tomoiagă şi Ansamblul folcloric Maramureşul la Catedrala Mitropolitană de la Paris.
 • Luni, 1 decembrie - de Ziua Naţională a României, alături de marii campioni Andreea Răducan şi Vasile Tomoiagă, ansamblul folcloric Maramuresul al Centrului Cultural a fost prezent la Ambasada României de la Paris, având onoarea de a fi întâmpinat de către Excelenţa Sa domnul ambasador Bogdan Mazuru.
 • Miercuri, 3 decembrie, ora 16.00: sărbătoarea tradiţională de Sfântul Nicolae - colinde româneşti interpretate de LSRS Franţa.
 • Sâmbătă, 6 decembrie, ora 18.00, la Biserica din Croissy-sur-Seine : celebrarea ecumenică, la care participă reprezentanţi ai religiilor protestantă, ortodoxă şi catolică.
 • Duminică, 7 decembrie, ora 17.00, în auditorium: spectacol de muzică clasică şi canto, suţinut de Thomas Germain, Jérôme Boutillier, Cristina Ardelean şi Vlad Crosman. 


În anul 2015, proiectul continuă, în ambele oraşe. La Croissy sur Seine, în luna iunie s-a organizat un concurs internaţional de pictură, la care au participat şi artişti români.


În Vişeu de Sus, evenimentele se vor derula în perioada 12-19 iulie 2015, sub genericul Trenul campionilor şi vor include:

 • Team-building Liga Studenţilor Români din Străinătate - Seminarii, Conferinte, Ateliere - promovarea întoarcerii în ţară a resursei strategice reprezentate de studenţii români din străinătate, punerea în comun a expertizei participanţilor pentru a contribui activ la evoluţia temelor esenţiale în dezvoltarea durabilă a României
 • Tabăra internaţională de pictură "Impresionism pe Valea Vaserului" – ediţia a III-a
 • Conferinţă de prestigiu Joachim Bitterlich, fostul consilier al cancelarului Helmut Kohl
 • French Corner: Şedinţe de lucru: Asociaţia Croissy sans Frontières, LSRS, profesori de limba franceză şi elevi din Vişeu de Sus
 • Recital extraordinar Horaţiu Mălăele
 • Seară moroşenească Grupul Iza
 • Crosul Vaserul, ediţia a II-a
 • Trenul campionilor


Partener media: TVR International

K2_VOTE_THIS_MATERIAL
(2 voturi)
Copyright © Primăria Vişeu de Sus