Imprimă această pagină

Festivalul Naţional de Literatură şi Folclor Armonii de primăvară

Festivalul Naţional de Literatură şi Folclor Armonii de primăvară
Festivalul este împărţit în două mari secţiuni, literatură şi folclor, şi se desfăşoară în această formulă încă de la prima ediţie.

Ziua Literaturii are în centru festivitatea de premiere a unui concurs de creaţie literară, debut în poezie (volum în manuscris) şi volum de poezie. Prima parte se adresează în special tinerilor, elevi şi studenţi. Concursul de volum în manuscris este deschis tuturor creatorilor, fără limită de vârstă, care nu au debutat încă în volum. De asemenea, se organizează şi un concurs de volume de poezie publicate de la ediţia precedentă. Acesta este deschis tuturor creatorilor, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor. Mese rotunde şi dezbateri pe teme literare, la care participă scriitori din Bucureşti, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, vin să completeze această manifestare.

Ziua Folclorului debutează cu o paradă a portului popular (centrul oraşului), urmată de un spectacol folcloric susţinut de ansambluri folclorice din mai multe județe ale țării. Transmitem publicului vişeuan ideea de "unitate în diversitate" a culturii româneşti, prin alăturarea cântecelor şi jocurilor din diferite zone etnografice ale ţării, aduse de ansambluri folclorice şi interpreţi reprezentativi.

În ciuda concepţiei conform căreia folclorul nu atrage tinerii, putem spune că, în cazul nostru, tinerii sunt unul dintre publicurile căruia ne adresăm, atât în ceea ce priveşte actul artistic în sine, cât şi în virtutea întăririi în conştiinţa acestora a sentimentului de apartenenţă la valorile tradiţionale ale Maramureşului istoric. Însă putem afirma că acest gen de manifestare răspunde nevoilor unei categorii foarte largi de public, de toate vârstele.